Akció!

A tánc kifulladása. A performansz és a mozgás politikája

Original price was: 6 000 Ft.Current price is: 4 000 Ft.

A könyv olyan meghatározó kortárs koreográfusok munkáit vizsgálja, akik az 1990-es évektől kezdődően alapvetően formálták át a tánc-szcénát Európában és az Egyesült Államokban.

Szerző(k): André Lepecki

Elfogyott

Kategóriák: , , Cikkszám: performansz-02 Címkék:

Leírás

A könyv olyan meghatározó kortárs koreográfusok munkáit vizsgálja, akik az 1990-es évektől kezdődően alapvetően formálták át a tánc-szcénát Európában és az Egyesült Államokban. Ez az új koreográfus nemzedék az elmúlt harminc év performansz- és képzőművészetével, valamint kritikai elméletével folytatott élénk és nyílt párbeszéd során a mozgás fogalmának „kifullasztásával” kérdőjelezte meg a tánc értelmezését. Munkáik megkövetelik, hogy a performanszművészet, a posztstrukturalista és kritikai elmélet, a posztkoloniális elmélet, valamint a kritikai race studiest jellemző radikális politikusság kiterjesztett színreviteleként olvassuk őket. Jelen kötet egy átfogó és kivételes jelentőségű kutatás eredménye, melyben André Lepecki kiváló elemzését adja a következő koreográfusok alkotásainak:

  • Jérôme Bel (Franciaország),
  • Juan Dominguez (Spanyolország),
  • Trisha Brown (USA) • La Ribot (Spanyolország),
  • Xavier Le Roy (Franciaország, Németország)
  • Vera Mantero (Portugália),

továbbá a következő képző- és performanszművészek munkásságának:

  • Bruce Nauman (USA) és
  • William Pope. L (USA).

A kötet jelentősen és radikálisan átrajzolja a táncról való gondolkodást, miközben a táncelmélet, valamint a kísérleti művészeti és filozófiai gyakorlatok újbóli összekapcsolásának szükségessége mellett érvel. André Lepecki a New York-i Egyetem Performansz Tanszékének adjunktusa, esszéista és dramaturg; az Of the Presence of the Body című kötet ([A test jelenlétéről], Wesleyan University Press, 2004), valamint Sally Banesszel együtt a The Senses in Performance ([Érzékek a performanszban], Routledge, 2006) című kötetek szerkesztője.

További információk

Szerző

André Lepecki

Sorozat

Kiadás éve

2015

Oldalszám

282

Egyéb

14 fekete-fehér kép