Akció!

Cserhalmi Luca, Lendeczki Kinga (szerk.) : A természet visszhangja. Tanulmányok a természet esztétikai megközelítéséről

Original price was: 4 900 Ft.Current price is: 3 920 Ft.

A kötetben olvasható tizenöt tanulmány meggyőző példával szolgál arra, hogy a természetről folytatott diskurzusnak a természettudományok világán túl a humántudományok területén, sőt a mindennapi életünkben is helye van. A szerzők a természet-ember viszony szövevényes útjainak bejárására invitálják az olvasót, miközben betekintést nyújtanak a természet megtapasztalásának emberi módjaiba, a természethez kötődő metaforák használatának és a természet művészetben betöltött szerepének alakulástörténetébe, valamint a természet emberi megértésének etikai dilemmáiba.

A kötet írásait Zagyvai Sári fotóművész Egy kirándulás vázlatai című sorozatának fiktív táj- és természetképei kísérik.

Tartalomjegyzék

 

Szerző(k): Cserhalmi Luca szerk., Lendeczki Kinga szerk.

Leírás

A természethez fűződő összetett és sokszor ellentmondásos kapcsolatunk, valamint a természet és az ember alkotta környezet viszonyáról alkotott képzeteink, mítoszaink és elméleteink, de azok a beszédmódok is, amelyen mindezeket kifejezzük és megosztjuk, jelentős változásokon mentek keresztül az elmúlt évszázadokban. A küszöbön álló ökológiai katasztrófa és a neoliberális kapitalizmus szorításában egzisztenciális szükségletté vált, hogy számot vessünk azzal, milyen jelentőséggel bírt a természet az emberi kultúra történetében, és bír a jelenünkben.

Az ECHO-projekt célja, hogy úgy mutassa be a környezetesztétikai gondolkodás napjainkban betöltött egyre hangsúlyosabb szerepét, hogy az ne csak egy szűk szakmai közönségnek szóljon, hanem a fontossága mindenki számára érzékelhetővé váljon, és ez a gondolkodás a mindennapjaink részét képezhesse.

 

További információk

Szerző

Cserhalmi Luca szerk., Lendeczki Kinga szerk.

Oldalszám

202

Méret

195×215

Kötés

Ragasztott

ISBN

9786156535139

Kiadás éve

2024