Akció!

A háló és az olló. Cholnoky László írásstratégiái és publikálási gyakorlata (1900–1929)

3 200 Ft

A kötet az elmúlt három év tanulmányait és előadásait gyűjti egybe, melyek – a szerző érdeklődésének megfelelően – esztétikai és filozófiai kérdéseket tárgyalnak, hol inkább az elmélettörténet felől, hol pedig művek elemzésén keresztül. Központi kérdésük, hogy miként jelenít meg a kép, és miként jut kifejezésre valami a szóban, miben is áll a különbségük.

Szerző(k): Wirágh András
Kategória: Cikkszám: halo-ollo Címkék:

Leírás

Cholnoky László egész életében kompromisszum nélkül adta át és adta el magát az irodalomnak. Néhány írása fontos részévé vált az irodalmi hagyománynak, egyedi helyet azonban a századfordulós és a két világháború közötti időszak igencsak eltérő irodalmi tereiben tett merész kalandozásai biztosítanak számára a magyar irodalom történetében.

Nem az automatikus írást, hanem az automatizált szövegszerkesztési és szövegközlési gyakorlatokat fejlesztette tökélyre. Irodalmi munkálkodása különös és tanúságos kihívást jelentett az irodalmi mező számára. A végletekig próbára tette a minőségi irodalom intézményeit és közönségét, hogy mennyi apró trükköt, csalást és normasértést visel el az a rendszer, amely egyébként erőteljesen csábította a benne tevékenykedőket addig nem látott publikációs fogások alkalmazására.

Az olvasó képet kap nem csak Cholnoky László, hanem rajta keresztül a kortárs szerzők karrierépítési lehetőségeiről is, olyan lehetőségekről, amelyeket az időszak közben kanonikussá vált szerzői is kihasználtak. Ezáltal kínál a kötet új szempontokat és érdekes perspektívát mind a 20. század első harmadának szerzőit kutató szakemberek, mind az akkori irodalmi élet színfalai mögé bepillantást nyerni kívánó olvasók számára.

További információk

Szerző

Wirágh András

Kiadás éve

2022

Oldalszám

300

Méret

165×235

Kötés

Fűzött

ISBN

9786155160998

Visszhang