Mind a(z) 2 találat megjelenítve

Akció!
Walter Benjamin

A belső világ krónikája. Önéletrajzi írások

Original price was: 3 900 Ft.Current price is: 3 120 Ft.

A kötet Walter Benjamin két legfon­tosabb önéletrajzi írását tartalmazza szorosan kapcsolódó szövegek, szövegváltozatok, levelek és önéletrajzok kíséretében. A „Moszkvai napló”-t egy két hóna­pos moszkvai tartózkodás intenzív élménye inspirálta, a „Berlini krónika” a szülővárosnak, Berlinnek a fasizmus térhódítása miatti kényszerű elhagyására adott irodalmi válasz.

Akció!
Pótó Júlia

Pótó Júlia : A betegség képei. Képalkotás, test és kultúra a 19–20. század fordulóján

Original price was: 4 900 Ft.Current price is: 3 920 Ft.

Mikor készült az első magyar röntgenkép? És az első röntgenkarikatúra? Milyen kapcsolatban vannak a fekete-fehér, elmosódott röntgenképek és a színpompás anatómiai ábrázolások? Milyen eszközöket vetettek be Magyarországon a tuberkulózis elleni kampányban a 19–20. század fordulóján? Hogyan lehet egy röntgenkép bírósági bizonyíték? Meddig terjed a képfeldolgozás, és hol kezdődik a képmanipuláció? Mennyire fontos a szerepük a képeknek a tudományban és a hitelesítés különböző aktusaiban? Hogyan jelenik meg a röntgensugárzás Babits Mihály, Karinthy Frigyes vagy József Attila műveiben?

Ez a kötet többek közt ezekre a kérdésekre keresi választ a röntgentechnológia magyarországi használatának kezdeteit feltérképezve. A röntgent és a többi képalkotó eljárást a szerző ún. kultúrtechnikaként írja le. Ez azt jelenti, hogy az itt bemutatott elemzések mindig arról is szólnak, hogy miként formálták a korai képalkotó eljárások az ember – az orvos és a beteg – világhoz fűződő viszonyát és önmagáról alkotott képét, és hogyan definiálták újra a szubjektum lényegét és határait.